Ägg- Alträsk hönseri
Tillverkning: äggen produceras i ett hönseri som ligger lokaliserat i utkanten av Boden i Alträsk. Äggen värps av frigående höns inomhus.
Transport:Lastbil från hönseriet till de lokala livsmedelsbutikerna varav för att varan skall landa på vårt matbord så krävs det ytligare transport från oss konsumenter, i vår familj storhandlar vi en gång i veckan och då åker vi bil.
Jag tycker att de äggen vi köper fyller goda krav för en hållbar utveckling, och jag ser inte några alternativ i de matvarubutiker vi har här i närområdet som har bättre alternativ för miljön eller bättre levnadsvillkor för själva hönan. Alternativet till ännu mindre utsläpp, som är den enda bidragande orsaken till miljöproblem är att man själv har en hönsgård hemma, och direkt plockar dina ägg från boet.
Eftersom att hönseriet ligger så pass lokalt, och är så närproducerat är det en vara som inte tar någon stor skada på miljön, när det kommer till transport och koldioxidutsläpp.
Förpackningen går dessutom att återvinna, den gröna recycle loggan är dessutom tryckt.
Källor; mycket info står på förpackningen, sen så har jag sedan tidigare besökt hönseriet och personligen pratat med Gunnar Rhutström.
Smör- Bregott Arla mejerier
Tillverkning; Tillverkningen sker i Arla Foods mejeri i Götene, och i Norrmejerier i Umeå. Smöret görs på grädde, rapsolja och en nypa salt. Grädden ska oftast vara svensk, på hösten och vintern kan den ersättas med grädde från gårdar i våra grannländer Finland och Danmark i brist på grädde från korna i Sverige.
Transport: smöret transporteras i ett lastbilsekipage som är nedkylt till livsmedelsbutikerna. Där i sin tur konsumenterna får transportera varan hem på egen hand. Oftast med bil.
Jag skulle inte i framtiden fortsätta välja bregott, utan jag kommer nog byta till det närproducerade och ekologiska alternativet Norrgott. I den ekologiska och närproducerade varan så är det garanti på att mjölken till grädden är från lokala kor, som har betat i norrlänska hagar. Sen vet man dessutom att djuren har behandlats väl.
Dessutom är den ekologiska varianten krav-märkt.
Man får inte veta så mycket om korna eller bönderna i våra grannländer. Där tycker jag att Arla mejerier borde vara tydligare.
Norrmejeriers kor vet man hur det har behandlats och man kan även läsa om hela processen från ''hade till mage'' som dom flitigt skriver om på sin hemsida.
Dessutom är den ekologiska varianten krav-märkt.
Man får inte veta så mycket om korna eller bönderna i våra grannländer. Där tycker jag att Arla mejerier borde vara tydligare.
Norrmejeriers kor vet man hur det har behandlats och man kan även läsa om hela processen från ''hade till mage'' som dom flitigt skriver om på sin hemsida.
http://www.arla.se/vara-produkter/vara-produkter/alla/bregott/fragor--svar/ Den källa jag har utgått i från är arlas egna officiella hemsida, jag tycker att den är trovärdig för att den stämmer även överens med vad som står på smörpaketen.
Kaffe- Gevalia Brygg mellanrost.
Tillverkning: Bönorna hämtas från Brasilien, dock så nämner inte Gevalia på sin officiella hemsida någonting om hur det hämtas eller någonting om de som arbetar på fälten. Dock så nämner dom om att dom nyligen investerat Bönorna rostas i Gävle Rosteri. Där dom beskriver den långa processen dör dom maler bönorna.
Transport: från gävles rosteri åker kaffet lastbil till livsmedelsbutikerna. För att det ska gå hela vägen hem, så krävs det av oss konsumenter att köra hem varan med bil.
Jag tycker att gevalia är alldeles för otydliga om transporter, vilket är en stor nackdel. Därför finns det ett annat alternativ på marknaden som är i princip rent rakt igenom. Arvid Nordqvist kaffebönor odlas i La Cumplida, samtidigt som själva kaffet tillverkas där. Sen så planterar han ut nya träd för att miljökompensera och förbättrar böndernas livsvillkor och hälsa. För att sedan transportera kaffet till grossister så åker kaffet först flygplan där man sedan skickar vidare kaffet till livsmedelsbutikerna. Det är ett smartare val, eftersom koldioxid utsläppen från transporterna inte är lika stora, och sen står det mer tydligt om hur bönderna lever.
Det bästa alternativet är ju att inte dricka kaffe alls, för en hållbar utveckling.
Båda källorna är företagens egna officiella hemsidor, så därför tycker jag att dom är relevanta och trovärdiga.
Kvarg- Lindahls kvarg, producerat av Skånemejerier
Tillverkning: Kvargen tillverkas i Malmö, och det är skånemejerier som producerar kvargen. Mjölken i kvargen köps in från Tyskland.
Transport; lastbil till livsmedelsbutikerna, sen bil hem.
Eftersom vi bor här uppe i landet så blir transportsträckan ganska lång, och det finns ingen kvarg på marknaden som vi har i dag som är mer närproducerat eller mer gynnsam för en hållbar utveckling. Alternativet är att inte äta kvarg överhuvudtaget. Och kanske ersätta kvargen med en fet naturell yoghurt, från norrmejerier istället som ligger väldigt lokalt och är dessutom närproducerat från norrländska bönder. Dock får man inte med sig den höga proteinhalten, som man vill åt när man tränar mycket när man vill ha ett mellis.
Men även det går att ersätta, att äta en macka med hembakt bröd och en korvskiva från pettersons som ligger väldigt lokalt fungerar också, för då får man även in sig en hel del salter.
Men även det går att ersätta, att äta en macka med hembakt bröd och en korvskiva från pettersons som ligger väldigt lokalt fungerar också, för då får man även in sig en hel del salter.
(en debatt på facebook, privatpersoner som skriver så det är mest åsikter som kommer fram)
(bedömer det som en trovärdig källa eftersom företaget själv skriver, det är inga privatperson utan en officiell hemsida för att informera oss konsumenter)
Mjölk- Norrmejerier
Tillverkning: Mjölkens hämtas från svenska gårdar i Norrbotten och Västerbotten för att sedan köras ut till mejerierna. Mejeriet vi har i Luleå ligger i Bergnäset. Där så början man med att separera mjölken från grädden i en separator. Efter det standaliseras den, homogeniseras, pastöriseras (hettas upp) och sedan packas den.
Transport: Tankbil från gårdarna till mejeriet, efter det körs mjölken direkt ut till butikerna efter förpackningen. Ungefär två gånger i veckan far våran familj och köper mjölk och eftersom vi har ett coop alldeles runt hörnet så behöver vi inte ta bilen när vi behöver köpa mjölk.
Hållbar utveckling:
Varför vi väljer att köpa Norrmejeriers mjölk är först och främst för att det är lokalproducerat. Där vi bor i Luleå så ligger endast mejeriet 6km ifrån den butik vi brukar veckohandla i. Så den transporten ger inte så stor effekt/släpper ut så mycket växthusgaser eftersom mjölken inte behöver färdas så långt. Mejeriet är dessutom en stor försörjning för Luleå, eller faktiskt för hela Norrbotten. Främst att det ger en hel del jobb. Först och främst bonden, sen den som transporterar mjölken till de som tar hand om den på mejeriet. Efter det krävs det ännu någon som kör ut mjölken till butikerna, där det sitter folk som köper in mjölken och sedan säljer den. Den ger inte bara en hel del job men också ett bra utbud på lokalproducerade varor, som håller en god kvalité. Enligt Norrmejerier själva, så kommer kvalitén av mjölken från korna som behandlas så pass väl. Korna betar i ungefär 8h per dag, och väljer själva när det ska mjölkas. Dessutom för varje liter mjölk man köper så hålls en kvadratmeter norrländskt landskap öppet, eftersom korna betar i hagar här i norrbotten.
Jag tycker att det är självklart att välja norrmejeriers mjölk, eftersom att djuren behandlas så pass fint och att det inte heller bidrar till miljöproblem när transporterna inte heller är så långa. Kraven på tankbilarna är höga och rutterna är strikt angivna. Sen är alla chaufförerna utbildade i eco-driving, samt att det genomförs tester på bilar som skall gå på biogas.
Ett bättre alternativ än den mjölken som vi köper nu är nog den ekologiska, eftersom att den är helt ren från medel för att tex. hålla ohyra borta från kossornas betesmarker etc. Det är nog den enda slående produkten.
http://www.norrmejerier.se/miljo/transporter
http://www.norrmejerier.se/fran-hage-till-mage
http://www.norrmejerier.se/mjolk/farsk-mjolk-fran-gard-till-kok/tillverkning
Alla tre källorna är norrmejeriers egna officiella hemsida, därför bedömer jag dom som relevanta och trovärdiga då det inte är några privatpersoner som skriver. Utan det bygger på fakta och undersökningar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar