tisdag 26 maj 2015

ordlista

dtfghjklOrd/begrepp i NO

Ekosystem är allt liv och den icke levande miljö som finns i ett naturområde. Ett ekosystem kan vara området kring en stubbe, en damm, en skog, en havsvik eller planeten jorden. Organismer som djur, växter, svampar och bakterier lever i ekosystem. Organismerna är ofta beroende av varandra och påverkar varandra.

Näringskedja kallas den väg som näringsämnen vandrar genom växter, djur, svampar och mikroorganismer. Ialla näringskedjor finns tre huvudnivåer.
Producenter är växter och alger, men också till exempel vissa bakterier. De kan själva tillverka näringsämnen med hjälp av energi från solen.
Konsumenter är alla växtätande och köttätande djur. På denna nivå finns också människan.Nedbrytare är svampar, bakterier och smådjur som tar hand om döda växter och djur. Nedbrytarna sönderdelar näringsämnen men kan också bygga upp nya. Ett annat ord för nedbrytare är destruent.En näringskedja är aldrig enkel eftersom ett djur sällan äter bara en sorts föda. En sork till exempel äter många olika sorters växter, och det finns flera djur som äter sorkar. Iett ekosystem finns det många näringskedjor som flätas samman och bildar en näringsväv.
Näringsväv sammanknutna näringskedjor i ett ekosystem. En organism lever sällan av ett enda slags föda. En sork äter t.ex. många olika växter och sorken äts av många olika predatorer, vilka i sin tur äter annat än sorkar. På detta sätt har man sällan entydiga näringskedjor i naturen, utan de flätas vanligen samman till en ofta komplicerad näringsväv med tvärförbindelser, genvägar och återkopplingar.En tät näringsväv som består av många olika arter är mindre känslig för miljöförändringar än en gles näringsväv. Jämför t.ex. Östersjöns glesa väv med Västerhavets täta. Artrikedomen i dessa näringsvävar kan exemplifieras med antalet algarter som utanför Bohuslän är ca 350 och i Stockholms skärgård ca 70.

Kretslopp  är en rörelse i cirkel som pågår hela tiden, till exempel jordens kretslopp kring solen. Inaturen finns många olika kretslopp. Vattnets kretslopp och syrets kretslopp är vyiär stjärnor föds och dör hela tiden. Iekonomiska kretslopp är det pengar eller varor som cirkulerar. Inom till exempel hinduismen talar man om återfödelsens kretslopp där själen från en död människa vandrar vidare i en nyfödd kropp.Överallt finns det kretslopp. En del är snabba, andra är mycket långsamma, men i varje kretslopp kan man följa något som hela tiden rör sig. Ivattnets kretslopp exempelvis är vatten ständigt i rörelse. När solen värmer hav och mark avdunstar vatten och bildar vattenånga. Vattenångan stiger uppåt och blir kallare och bildar så småningom moln. Ur molnen faller sedan regn och vattnet återvänder till havet och marken som värms upp av solen så att det bildas vattenånga, och så vidare.

Fotosyntes är när växter och alger bildar glukos (en typ av socker) av koldioxid och vatten. Som restprodukt bildas syrgas. För att fotosyntesen ska fungera behövs energi i form av ljus.
Växten tar upp koldioxid ur luften, vatten ur marken och energi ur solljuset. Av detta bildar den glukos som den använder som byggstenar när den växer och som energi för sina livsprocesser. Syret som bildas släpper den ut i luften.
Klorofyll, är det ämne som ger växterna deras gröna färg. För att en växt ska bli grön krävs ljus. Växter som gror i mörker blir alldeles bleka. Klorofyllen behövs för att växterna ska ta upp energi ur solljuset. Det är en process som kallas fotosyntes.

Ekologi, är läran om hur organismer, såsom djur och växter, lever och fungerar i sina livsmiljöer.
pH-värdeutrustning (olika håvar, mikroskop, lupp, bestämningsnyckel, flora, pH-papper, )
biologisk mångfald är hur stor variation eller hur många olika av något det finns i naturen. Man kan mäta biologisk mångfald på olika sätt.

art är ett viktigt ord inom biologi som beskriver ett sl
ags organism. Exempel på arter är skogshare, abborre och gran.

Population är alla växter eller djur av en art som finns inom ett begränsat område vid en bestämd tidpunkt. Alla igelkottar på Gotland är en population. Ett annat exempel är alla tigrar i nationalparken Chitwan i Nepal. En population kan vara stor eller liten, men den är oftast stabil. Det betyder att det finns ungefär lika många individer (igelkottar eller tigrar) i området hela tiden. Men om det till exempel finns gott om mat och vatten i ett område växer populationerna som finns där. Många ungar föds och överlever och djur vandrar in från andra områden. När populationerna blir för stora så att maten inte längre räcker dör många djur och andra lämnar området. Populationen minskar, och då räcker maten till de djur som blivit kvar.

Energiflöden i ekologisk mening den i huvudsak organiska, energirika substansens omvandlingar och nedbrytning inom ett ekosystem eller vid transport mellan olika ekosystem.

Organism i ekologisk mening den i huvudsak organiska, energirika substansens omvandlingar och nedbrytning inom ett ekosystem eller vid transport mellan olika ekosystem.

Naturtyp inom växtekologin område inom en viss naturtyp med storlek som bestäms utifrån naturtypens utseende och som ensam, eller flera tillsammans, skall vara så representativ som möjligt för den aktuella naturtypen. Inom en grupp provytor, helst av samma storlek, kan man bl.a. göra en andelsberäkning av olika arters förekomst för att få en uppfattning om naturtypens artsammansättning.

Nedbrytare organism som bryter ned död organisk substans, se destruent.

Utrotningshotad sägs en art (eller högre systematisk enhet: släkte, familj etc.) vara som riskerar att inom en nära framtid helt försvinna från ett bestämt område (t.ex. ett land) eller från hela jorden, i strikt bemärkelse på grund av aktiv förföljelse från människan. Ofta används ordet oegentligt för alla slags nutida artförsvinnanden (utdöenden), oberoende av bakomliggande orsak. På officiella listor över arter som riskerar att försvinna (se rödlista) används termen akut hotad för de arter som bedöms löpa mycket hög risk att försvinna inom en nära framtid. Jämför utdöende.

Biosfär den totala massan av levande organismer inom litosfären, hydrosfären och atmosfären.

Närsalter ett salt vars joner växter och alger behöver som makronäringsämne eller mikronäringsämne.

Biomassa vikten av all levande substans, dvs. den sammanlagda vikten av alla levande organismer, inom ett visst område. Vanligen utgörs biomassans huvuddel av växter. Den kan anges både som friskvikt och som torrvikt. Torrvikten ger de lättast jämförbara värdena, eftersom vattenhalten hos organismer växlar i så hög grad. Någon gång beräknas biomassan i volym. Man kan också tala om enskilda arters biomassa, t.ex. den mänskliga populationens.

Förmultning sammanfattande benämning på de processer som sker när organiskt material bryts ner under syretillträde

Växtcell Växters celler skiljer sig från andra organismers celler genom förekomsten av plastider, cellvägg och (i allmänhet) en mycket stor vakuol. Plastiderna kan vara utformade som kloroplaster, kromoplaster, amyloplaster eller elaioplaster. De gröna kloroplasterna innehåller klorofyllhaltiga tylakoidmembraner och ombesörjer fotosyntesen. Kromoplaster saknar klorofyll men har gula eller röda karotenoider (exempelvis i nypon och tomat). Färglösa amyloplaster lagrar stärkelse (exempelvis i potatisknölar) och elaioplaster fett.
Den del av cellväggen som utvecklas medan cellen ännu växer kallas primär cellvägg, medan den del som pålagras innanför denna efter avslutad celltillväxt kallas sekundär cellvägg. I alla cellväggar är cellulosa, hemicellulosa och proteiner viktiga komponenter; i sekundära cellväggar förekommer ofta också lignin (vedämne). Genom cellväggen går porer med cytoplasmasträngar (plasmodesmer) från cell till cell.
När en växtcell har vuxit färdigt upptas i allmänhet det mesta av dess volym av en stor vakuol (cellsaftrum) omgiven av ett membran som kallas tonoplast. I vakuolen finns i allmänhet en strukturlös vattenlösning (cellsaft) av oorganiska och organiska ämnen, men ibland kan det finnas kristaller eller andra fasta kroppar. Vakuolen tjänar både som cellens ”soptunna” och som tillfällig lagringsplats för ämnen som senare kommer till användning i andra delar av cellen. Ofta lagras där giftiga substanser som skydd mot parasiter och växtätande djur.

Djurcell  

Bekämpningsmedel är medel som används för att bekämpa oönskade växter eller djur. Det kan vara till exempel bakterier, ogräs, skadeinsekter och skadegörare som råttor och möss. De vanligaste bekämpningsmedlen är kemiska. Men det finns även biologisk bekämpning.
Med kemiska medel bekämpas mikroorganismer, svampangrepp, skadedjur och ogräs. Giftiga bottenfärger för båtar ska förhindra att havstulpaner och musslor växer på båtarna. Tryckimpregnering av virke förhindrar svampangrepp. Besprutning på åkrarna dödar insekter som annars äter upp skörden.
Biologisk bekämpning används i framför allt växthus eller inom mindre områden utomhus. Insekter används för att bekämpa skadeinsekter, till exempel används parasitsteklar mot gurkbladlus och minerarflugor. Bakterier kan användas mot till exempel fjärilslarver och mygglarver.

Övergödning är när det finns mer näringsämnen än vad naturen kan ta tillvara. Övergödning är när eutrofieringen har gått för långt. Det kan leda till algblomning i havet eller till att sjöar och vattendrag växer igen.

Försurning betyder att mark- eller vattenområden fått lägre pH. Försurning innebär oftast skador på miljön. Mark och vatten får nämligen inte bli för sura för då får djur och växter allt svårare att leva där. Måttet på surhet kallas pH. Ju lägre pH, desto surare.


Separationsmetoder sätt att särskilja komponenterna i en blandning av ämnen, t.ex. genom filtrering eller sedimentation.

Dekantering betyder att man försiktigt häller av en vätska som finns över en fällning eller över en annan tyngre inte blandbar vätska.

Filtrering är en metod att skilja ut fasta ämnen eller partiklar från en vätska eller gas.

Destillering

Kromatografi

Utrustning (bägare, gasolbrännare, stativ, trefot, nät, provrör, e-kolv, filtrerpapper, tratt, stativklämma)
Blandningar

Lösningar/ löslighet lösning är en blandning av flera ämnen.Den är alldeles jämn så att den ser ut som ett enda ämne. Det ämne som det finns mest av kallas lösningsmedel.
Oftast menar man med lösning en vätska där ett fast ämne är upplöst. Eftersom man inte kan se någonting av det fasta ämnet är lösningen alldeles genomskinlig. Ett exempel är havsvatten. Det består av vatten med salt upplöst i. Lösningsmedlet är alltså vatten.


Filtrat



Laborationsrapport (syfte, metod, material, resultat, slutsats/diskussion)
Planering av laboration










Bensin  bensin är en vätska som görs av petroleum och som mest används som motorbränsle.


Frys

Kyl

Kvicksilver

Diskmaskin
Tvättmaskin
Turbin
Krig
Kompass
Elektrisk stöt


Modell vetenskaplig bemärkelse vanligen detsamma som en representation av ett fenomen.

Partikelmodell   molekylers rörelse.
Egenskaper hos olika ämnen som det låter, vad ämnen har för egenskaper tec. Väte och syre bildar vatten och är en egenskap hos de grundämnena tillsammans
Fasövergångar när ett ämne övergår från en fas till en annan.
Aggregationsformer, kan vara flytande fast, eller gasform. Olika tillstånd/former.
Materia är något som har en massa, det vill säga kan vägas.

Atom är den minsta delen av ett grundämne.

Molekyl, uppbygd av två eller flera atomer eller grundämnen.
Grundämne är ett ämne där alla atomer har samma atomnummer, alltså samma antal protoner i atomkärnan.

Kemisk förening ämne bestående av två eller flera grundämnens atomer bundna till varandra.

Kemiskt tecken är en kort beteckning för ett grundämne.

Periodiska systemet den tabell över grundämnen (element) som uppställdes sedan deras kemiska och fysikaliska egenskaper på 1860-talet befunnits variera periodiskt med atomvikten.

Densitet eller täthet, är ett mått på hur stor massa en viss volym av ett ämne har, det vill säga hur tungt ämnet är i sig.

Systematiska undersökningar en undersökning som utförs enligt ett system, eller i en specifik ordning
Naturvetenskap den sammanfattande benämningen på de vetenskaper som studerar naturen, dess delar eller verkningar.

Vetenskapliga metoder, är de metoder för systematisering, kartläggning och inhämtande av kunskap som används inom vetenskapen.

Förklaringsmodell en förklarande vetenskaplig bemärkelse vanligen detsamma som en representation av ett fenomen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar