torsdag 14 januari 2016

kladd av undersökningen

Undersökning, Vad finns i skollunchen?

Finns det protein i fiskpuddingen?
Finns det stärkelse i skirat smör?
Finns det glukos i potatisen?
(Stärkelse i någon sallad?)

Vilka ämnen finns i potatis, sallad, skirat smör, fiskpudding. 


Jag tror att utifrån hur min frågeställning ser ut så kommer det att ske en reagens på alla ämnen vi testar, med tanke på att fisk innehåller protein, att smör innehåller kolhydrater, att det finns druvsocker i potatis och kolhydrater i sallad. 

Material; 

Provrör x4
glasbägare
brännare
tändstickor
vatten 
provrörsställning
CuSO4  (kopparsulfat)
NaOH (natriumhydroxid)
jod (I)

Metod:

Blandar maten med vatten tills det har blivit en lösning.
Tillsätter 2 teskedar i provröret av min lösning. 
Tillsätter ämnen för att få fram reagensen (mer utförligt förklarat i vardera undersökning i nedanstående stycke).

För tabell utöver reagensen i vardera undersökning, en spalt för varje ’’rätt’’ jag undersöker med i fyllnad utifrån följande frågor;
Fanns det protein i fisken; 
Fanns det stärkelse i fisken:
Fanns det glykos i fisken:

osv med följande ’’rätter’’.





Resultat: 

Slutsats:


utförligare resonemang och tydligare metod kommer i renskrivningen av arbetet. 
Detta dokument är inte färdigställt. 

2 kommentarer:

  1. Bra och tydlig planering, bara att göra klart!

    SvaraRadera
  2. Ta två cm av den upplösta potatisen i ett provrör
    För att undersöka om det finns stärkelse i lösningen tillsätt ett par droppar jod. Om lösningen blir mörk (svart/blå/brun) innehåller den stärkelse. Notera resultatet

    För att undersöka om det finns protein i potatislösningen gör Biuretprovet.
    Ta två cm av den upplösta potatisen i ett provrör
    Droppa först 4 droppar NaOH i lösningen och sedan 4 droppar CaSO4. Skaka! Om lösningen blir lila innehåller den protein. Notera resultatet!

    För att undersöka om det finns druvsocker (=glukos) i potatislösningen gör Trommers prov
    Ta 4 droppar Cu SO4 , tillsätt NaOH tills lösningen blir klarblå. Sätt provröret i kokande vatten. Om lösningen blir gulorange innehåller den druvsocker. Notera resultatet!

    Upprepa försöken med fisk, smör och bröd

    SvaraRadera