Undersökning, Vad finns i skollunchen?
Finns det protein i fiskpuddingen?
Finns det stärkelse i skirat smör?
Finns det glukos i potatisen?
(Stärkelse i någon sallad?)
Vilka ämnen finns i potatis, sallad, skirat
smör, fiskpudding.
Jag tror att utifrån hur min frågeställning
ser ut så kommer det att ske en reagens på alla
ämnen vi testar, mina förväntningar
är att fisk innehåller protein, att smör
innehåller kolhydrater, att det finns druvsocker i potatis och
kolhydrater i sallad.
Material;
Provrör x4
glasbägare
brännare
tändstickor
vatten
provrörsställning
CuSO4
(kopparsulfat)
NaOH (natriumhydroxid)
jod (I)
Metod:
Blandar maten med vatten tills det har blivit en lösning.
Tillsätter 2 teskedar i provröret
av min lösning.
Tillsätter ämnen för
att få fram reagensen (mer utförligt förklarat
i vardera undersökning i nedanstående stycke).
Jag tar två cm av den upplösta potatisen i ett
provrör
För att se om det finns stärkelse i lösningen tillsätt
ett par droppar jod. Om lösningen blir mörk (svart/blå/brun)
innehåller den stärkelse.
För att undersöka om det finns
protein i potatislösningen gör jag Biuretprovet.
Jag tar två cm av den upplösta potatisen i ett
provrör. Sen droppar jag först 4 droppar NaOH i lösningen och sedan 4 droppar CaSO4.
(Blir lösningen lila innehåller den protein).
För att undersöka om det finns
druvsocker i potatislösningen gör jag Trommers prov.
Jag tar 4
droppar Cu SO4 , och sen tillsätter NaOH tills lösningen
blir klarblå. Sätt
provröret i kokande vatten. Om lösningen blir
gulorange innehåller den
druvsocker. Notera resultatet!
För tabell utöver reagensen i
vardera undersökning, en spalt för varje ’’rätt’’ jag
undersöker med i fyllnad utifrån följande
frågor;
Fanns det protein i fisken;
Fanns det stärkelse i fisken:
Fanns det glykos i fisken:
osv med följande ’’rätter’’.
Resultatet kan man se i tabellerna nedanför.
Livssmedel
|
Stärkelse
|
Glykos
|
Protein
|
Fiskpudding
|
svart
|
brunt
|
blå
|
Bröd, frukostbröd
|
svart,
lila
|
orange
|
blå
|
Potatis
|
vitt
|
orange
|
blå
|
Majs
|
lila
|
brun
|
blå
|
Livssmedel
|
stärkelse
|
glykos
|
protein
|
Fiskpuddingen
|
ja
|
nej
|
nej
|
Bröd, frukostbröd
|
ja
|
ja
|
nej
|
Potatis
|
nej
|
ja
|
nej
|
Majs
|
ja
|
nej
|
nej
|
Hypotes:
Jag tror att fisken innehåller: protein. För
jag tänker att fisk innehåller protein som kött
gör.
Jag tror att brödet innehåller: druvsocker,
eftersom det är kolhydrater och kolhydrater är energi. Den
energin måste komma frånglykos
Jag tror att potatisen innehåller: stärkelse
och druvsocker, den växer pga solljus
Jag tror att majsen innehåller: stärkelse
och druvsocker, eftersom det är en kolhydrat, en växt
som växer pga solljus.
När jag tittar tillbaka på min
hypotes så ser jag att jag inte har tagit med stärkelsen. Orsaken
var att jag inte visste vad stärkelse riktigt var för
något, jag trodde det var något som e-medel, gödningsmedel
eller dylikt.
När jag läser om det på wikipedia
så får jag klart för mig att det är
den vanligaste kolhydraten i födan. Att stärkelse förekommer
främst i mjöl, potatis, bröd, pasta och ris.
Det som förvånar mig är
reagensen då från potatisen, att den inte har reagerat
på stärkelsen.
Förväntade mig också att
fisken innehöll protein, men har inte heller haft så stort
vetande om vad fisk innehåller generellt.
Reagensen på brödet var inte så förvånande,
då det reagerade på allt förutom på protein.
Bröd innehåller ju inte kött.
Förväntade mig att majs
skulle innehålla glykos eftersom att det är en kolhydrat men
den reagerade istället på stärkelsen.
Det är ju en sak som jag hade kunnat göra
bättre i min undersökning, att läsa på lite
mer om vad som mina ämnen kunde tänkas innehålla,
men framförallt vad stärkelse,
glykos och protein är.
Majsen chansade jag lite på, och där
tog jag med stärkelse eftersom jag antog att majsen var från
en konservburk. Och då drog jag den parallellen med
konserveringsmedel, e-medel, aa det jag trodde stärkelse var.
Det som jag ändrade i min planering det var ju
metoden för att utföra arbetet, den hade jag även
kunnat formulera bättre i min planering. Den var ganska
oklar och jag visste inte heller riktigt vad jag skulle skriva eftersom jag
inte kunde så mycket om näringsämnena i sig. Jag
hade kunnat vara mer förberedd, med att läsa
på och tänka noga igenom innan jag skulle börja.
Jag hade kunnat göra en arbetsbeskrivning i förväg
och kanske en efteråt, så hade
jag kunnat jämföra bättre.
Din muntliga redovisning var på en mycket hög nivå. Du kunde det du pratade om och anpassade redovisningen till gruppen. För att höja nivån på resonemangen om källor använd min mall för att få med olika perspektiv på källor.
SvaraRadera