tisdag 25 oktober 2016

medeltiden litteraturhistoria

Medeltiden 
Under denna tidsperiod uppstod det ett helt nytt sätt att skriva litteratur på, man började sortera sin litteratur i gener. Till exempel riddarromaner, kärelksromaner, biografier och krönikor. 
Kristendomen som religion var i full fart påväg att grundas och skrivas ned och därför förekom det även en hel del religösa texter. 
Vissa kallar medeltiden även för riddartiden, då samhället blev mer och mer hierarkiskt styrt (pyramid samhälle) och väldigt många kärleksverk kom att handla om riddarna.

Några verk från tidigmedeltid är Beowulf, och ett verk från hög medeltid som jag tänkte ta upp är tristan och isolde. Beowulf sagan handlar om en hemsökt kungasal i danska Lejre av ett monster som dödar dem som övernattar i salen. 
En man från Sverige vid namn Beowulf fick höra talas om odjuret och begav sig till Lejre och besegrade odjuret och utsågs till hjälte. Dock kommer det yttligare ett till odjur till Lejre som han senare även besegrar. Historien slutar med att Beowulf blir hövding i Sverige och en av hans trälar upptäcker en skatt som vakas av en drake. Beowulf bestämmer sig för att besegra draken och ta över skatten dör han av drakens hugg mot hans hals. Denna historien är en elegi som är skriven under tidig medeltid på vers, sagan om odjur och magi som klassas som myter vilket också var väldigt populärt att berätta om under den här tidsperioden, därför tycker jag att Beowulf är ett bra exempel. 

Ett annat exempel är sagan om Tristan och Isolde som är en riddar och kärleksroman som har uppkommit under hög medeltid. Sagan handlar om Tristan som är en skicklig riddare som skickas iväg för att slåss av sin morbror som har en tvist. I den kampen han var skickad till blir han skadad och tas han om drottningens vackra dotter Isolde som Tristan senare kommer få svårt att glömma. När Tristan kommer hem berättar han om Isolde och hans morbror Kung Mark blir också förälskad i henne. Kung Mark gifter sig med Isolde. Sagan slutar med att Tristan senare att dör efter ännu en kamp med en av Kung Arthurs fiender och när Isolde som är lika förälskad i Tristan tillbaka får reda på att Tristan är död dör även hon. 
Detta är ett verk som är skrivet under högmedeltid, som jag tycker är väldigt typisk medeltiden då höviskheten i krigaradeln kring 1100-talet blev väldigt viktig. Höviskhet kommer från ordet hov och betyder att en riddare ska följa sin herres ord, och det är det som händer i den här sagan då Tristan som är riddare inte får gifta sig med Isolde.

Mitt sista exempel på verk från medeltiden är Rollandssången som är ett diktverk om riddaren Roland som kommer att stupa i kistenhetens namn under slaget vid Roncevaux. Hans leder kampen mot saracenerna och i början vägrar han blåsa i sitt horn för att få hjälp då han inte vill utsätta kejsaren för fara. Tillslut när han är den enda levande kvar från sin trupp bestämmer han sig för att blåsa genom hornet, när han blåser i hornet får han ett hugg i huvudet så hårt att han hjärna rinner ut.
Även här har vi en saga om riddare som går på vers och handlar om hur den tappra riddaren skickas fram och offrar sitt liv för sitt hov.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar